fbpx

Έχουν υπογράψει πρωτότυπη μουσική για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, έχουν συνοδεύσει με live μουσική προβολές ταινιών βωβού κινηματογράφου, έχουν εργαστεί σποραδικά στην τηλεόραση.

Τhe Prefabricated Quartet

Όταν θέλει κανείς να παίξει ομαδικά, πρέπει να ανασαίνει μαζί με τους άλλους.

Κείμενο: Δήμητρα Κεχαγιά | Φωτογραφείες: Αρχείο Τhe Prefabricated Quartet
Τhe Prefabricated Quartet

«Η μουσική δημιουργεί δεσμούς που δεν μπορεί κανείς εύκολα να προσδιορίσει ή να περιγράψει». Τα μέλη του μουσικού συνόλου Τhe Prefabricated Quartet περιγράφουν τη σχέση τους, η οποία ξεκίνησε το 2005 στη Θεσσαλονίκη και βαστάει μέχρι σήμερα. Στα 15 χρόνια κοινής πορείας έχουν ζήσει έντονες συγκρούσεις, έχουν απομακρυνθεί, έχουν θυμώσει, το πάνω χέρι όμως εξακολουθούν να έχουν η εκτίμηση και η αγάπη τόσο για την τέχνη τους όσο και μεταξύ τους.

Αυτό τον καιρό, περνούν πολύ χρόνο στο στούντιο, «έστω και με τη μάσκα», ελέω πανδημίας. «Μουσική μπορεί να παίξει ο καθένας μόνος του, όταν όμως θέλουμε να παίξουμε μαζί, εξ αποστάσεως δεν είναι εύκολο. Το κάναμε στην περίοδο του εγκλεισμού, είχε ενδιαφέρον και εντέλει κύλησε εξαιρετικά. Όταν όμως ξαναβρεθήκαμε στο στούντιο, οι ψευδαισθήσεις τελείωσαν. Όταν θέλει κανείς να παίξει ομαδικά, πρέπει να ανασαίνει μαζί με τους άλλους». Και αυτή η περίοδος έχει πράγματι πολλές κοινές ανάσες, καθώς δουλεύουν πυρετωδώς για ένα πολύ απαιτητικό πρότζεκτ μιας ταινίας που σκηνοθετεί ο Πέτρος Σεβαστίκογλου. «Μας γεμίζει και μας βοηθάει να κάνουμε κι εμείς ένα βήμα μπροστά», αναφέρουν σχετικά.

Έχουν υπογράψει πρωτότυπη μουσική για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, έχουν συνοδεύσει με live μουσική προβολές ταινιών βωβού κινηματογράφου, έχουν εργαστεί σποραδικά στην τηλεόραση. Και δεν παραλείπουν να δηλώνουν «πολύ ευτυχισμένοι» με ό,τι έχουν κάνει ως τώρα, εκτιμώντας ότι παραμένουν μουσικά ανένταχτοι. «Έχω την εντύπωση ότι ο καθένας από την παρέα νομίζει ότι παίζει σε κάτι διαφορετικό. Ακούμε διαφορετικά πράγματα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ακούμε είναι πολύ διαφορετικός», σημειώνει ο κιθαρίστας Χρήστος Γούσιος, προσθέτοντας παράλληλα ότι το ίδιο ισχύει και με τα είδη στα οποία τους αρέσει να κινούνται. Όπως και να έχει, πάντως, δεν θεωρούν ότι εντάσσονται σε κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής, αλλά στη μουσική ως σύνολο, «σε όλους τους ήχους που μπορούμε να οργανώσουμε σύμφωνα με τις επιθυμίες μας».

Πολλές ζωντανές εμφανίσεις δεν έκαναν ποτέ, 25-30 συνολικά σε ολόκληρη την πορεία τους, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλουν να παίζουν μουσική «οπουδήποτε, αρκεί να χωράμε και να ταιριάζουμε. Έστω και ανάμεσα στον κόσμο». Μεγάλη τους αγάπη, φυσικά, είναι οι εξωτερικοί χώροι και οι κινηματογραφικές αίθουσες. «Η αλήθεια είναι ότι εκεί αισθανόμαστε λίγο σαν στο σπίτι μας. Κι εκεί είναι που έχουμε ζήσει μερικές από τις μεγαλύτερες συγκινήσεις μας».

Με τις μουσικές τους θα ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ισλανδία, στη Φινλανδία, στο Λονδίνο, στο Μπράιτον, στη Μασσαλία ή ακόμη και στην Επίδαυρο, στους Δελφούς ή στην πλατεία στο Συρράκο, στα Τζουμέρκα. Όσο για τις πηγές έμπνευσης, χωρίς να έχουν αποκαθηλώσει «ήρωες» όπως τον Μικ Χάρβεϊ, νιώθουν πλέον πιο κοντά τους «την Πελαγία, τον Γιάννη, τον Αλέκο, τον Αναστάση, τον Θανάση, τον Ενές, ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνούμε περισσότερο παίζοντας παρά μιλώντας και των οποίων η ευτυχία στη σκηνή δεν θα διέφερε από τη δική μας», εξηγεί ο Χρήστος, για να καταλήξει ότι: «οι ήρωες πάντα σηματοδοτούν τον δρόμο της μουσικής και με τη συμπεριφορά τους δίνουν νόημα στη διαρκή πίστη και προσπάθεια με στόχο τη δημιουργία».

Who is Who

The Prefabricated Quartet
Μιχάλης Σιώνας: φωνή & μπάσο
Θοδωρής Παπαδημητρίου: τσέλο
Χρήστος Γούσιος: ηλεκτρική κιθάρα
Αλέξανδρος Γεωργελής: τύμπανα
(Στην αρχική σύνθεση του σχήματος τύμπανα έπαιζε ο Δημήτρης Τασούδης)
Κλεάνθης Καραπιπέρης: Μόνιμος ηχολήπτης

info

ThePrefabricatedQuartet

Εικόνες