fbpx

updates

INSPIRE PROJECT

Τα όνειρα και η έμπνευση

inspire_project_2020
photo credits @ Stefanos Tsakiris
inspire_project_2020
photo credits @ Stefanos Tsakiris

Μια έκθεση κι ένα βραβείο είναι ο καρπός της πρωτοβουλίας με τίτλο INSPIRE, που υλοποιεί εδώ και χρόνια το ΜΟΜus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών. Άλλωστε, στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν φέτος, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία το να μιλάει κανείς και να δημιουργεί υλικό με βάση τα… όνειρα.

Αυτά είναι λοιπόν τα θέλγητρα για τον επισκέπτη της έκθεσης «Αρχεία Ονείρου», που παρουσιάζεται μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2020, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, ως αποτέλεσμα του φετινού INSPIRE PROJECT. Στην έκθεση φιλοξενούνται έργα της εικαστικού Μαίρης Ζυγούρη από την καλλιτεχνική παραγωγή των τελευταίων χρόνων (από το 2014 μέχρι σήμερα), άμεσα συνδεδεμένα με το περιεχόμενο και τις πρακτικές του εργαστηρίου «Αρχεία Ονείρου», στο οποίο ήταν φέτος προσκεκλημένη η καλλιτέχνιδα. Επίσης, παρουσιάζονται και τα έργα των νέων καλλιτεχνών – τελειοφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών ή πρόσφατων απόφοιτων, που συμμετείχαν στο εργαστήριο και πιο συγκεκριμένα τα έργα των: Νικολέτα Αγγελίδου, Κατερίνα Αναστασίου, Μαρία Ανδρικοπούλου, Ζωή Αντύπα, Νίκου Ευσταθουλίδη, Ανό Θεοδώρογλου, Χριστίνα Καπετάνιου, Γιώργου Μιχαλόπουλου, Κατερίνα Μόσχου, Σοφία Μουτάφη, Μαργαρίτα Παναγιωτίδου, Στεφανία Πατρικίου, Γεωργία Πιλάλη, Θανάση Σαμπαζιώτη, Κωνσταντίνου Τερζή, Αναστασία Τσαλπατούρου, Φουστί Λαμέ, Ειρήνη Φωτιάδη και Δήμητρα Χαριζάνη.

Η έναρξη του φετινού εργαστηρίου INSPIRE PROJECT με τίτλο «Αρχεία Ονείρου: Τα όνειρα ως δομικό υλικό καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρακτικής» πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 6 Ιουλίου, με την εισαγωγή στη θεματική και στο ερευνητικό πεδίο του εργαστηρίου, καθώς και την καταγραφή των ονείρων των συμμετεχόντων, ενώ στις 13 Ιουλίου ξεκίνησε το βιωματικό – συλλογικό κομμάτι του εργαστηρίου. Η Μαίρη Ζυγούρη, ακολουθώντας ανοιχτές παιδαγωγικές μεθόδους, ενσωματώνει τον στόχο της συνεργασίας και της από κοινού μάθησης στο ρευστό αστικό και φυσικό τοπίο της Θεσσαλονίκης. Οι κρυμμένες διαδρομές του νερού στην πόλη, σε συνδυασμό με την ρευστότητα του Ονείρου, γίνονται το πεδίο δράσης και καλλιτεχνικού πειραματισμού του εργαστηρίου. Μέσα από επιτελεστικές και ιδιοτοπικές πρακτικές, η συλλογική εμπειρία –αισθητηριακή, αισθητική, συνειρμική, στιγμιαία, ονειρική– εμπλέκεται σε μια συνθήκη αλληλεπίδρασης και συνδιαμόρφωσης με τα έργα των 18 νέων καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Βραβείο Inspire
Εκτός όμως από το Inspire Project υπάρχει και το βραβείο Inspire και το MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών προσκαλεί τους καλλιτέχνες που έχουν στο ενεργητικό τους έργα που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο εργαστηρίου ή residency να υποβάλουν τη συμμετοχή τους στην ανοιχτή διαδικασία για την απονομή του Βραβείου Inspire 2020.

To Βραβείο Inspire απονέμεται σε εικαστικό, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εθνικότητας, για έργο που έχει υλοποιηθεί στο πλαίσιο εργαστηρίου ή residency σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, και το οποίο διακρίνεται για τη σύλληψη, την πρωτοτυπία, τον προβληματισμό και τη συνάφειά του με τον χώρο στον οποίο έχει παρουσιαστεί και με τον οποίο δυνητικά συνδιαλέγεται. Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, ενώ η απονομή θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2020 σε ειδική εκδήλωση.

Καλλιτέχνες που έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Inspire σε προηγούμενες διοργανώσεις είναι ο Κωστής Βελώνης (2017) και η Ζωή Γιαμπουλντάκη (2019), για έργα τους που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Residency Casa Maauad, στην Πόλη του Μεξικού, και της Residency Internationales Könstlerhaus (Villa Concordia), στο Μπάμπεργκ της Βαυαρίας, αντίστοιχα.

Info: www.momus.gr

inspire_project_2020
photo credits @ Stefanos Tsakiris
inspire_project_2020
photo credits @ Stefanos Tsakiris
inspire_project_2020
photo credits @ Stefanos Tsakiris