fbpx

updates

Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης

Make MusiCoviT

George-Emmanouel Lazaridis
George-Emmanouel Lazaridis
George-Emmanouel Lazaridis

«Θέλαμε να κάνουμε μουσική, πέρα από τη μουσική». Εν μέσω πανδημίας, ο διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας και συνθέτης, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, μέσα από τιτάνια προσπάθεια και με τη βοήθεια μιας ολιγομελούς ομάδας συνεργατών, κατόρθωσε να συλλάβει, να προγραμματίσει και να υλοποιήσει ένα, διεθνούς εμβέλειας και ριζοσπαστικής λογικής, διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται στους νέους μουσικούς του 21ου αιώνα.
Το Make MusiCoviT! (Φτιάξε απ’ αυτό Μουσική) γεννήθηκε με έναυσμα την πανδημία από μια ιδέα του ιδίου, ενώ άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά μετά την επικοινωνία του με τη διακεκριμένη πιανίστα Μαρία Αστεριάδου, η οποία ζει στη Νέα Υόρκη. Εκείνη ήταν εξάλλου που σύστησε στον Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη την κινέζα επιχειρηματία Jennifer B. Dong, «μια σημαντική πηγή υποστήριξης», η οποία ανέλαβε χρέη συμπαραγωγού και χρηματοδότη του προγράμματος.
«Κάναμε βουτιά από ψηλά σε μια θάλασσα που δεν γνωρίζαμε τι έκρυβε κάτω από την επιφάνεια του νερού», συνειδητοποιεί ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης. Από την 1η Ιουνίου 2020 μέχρι και την παραμονή της πρεμιέρας, στις 20 Σεπτεμβρίου 2020, όλοι οι εμπλεκόμενοι έζησαν έναν «δημιουργικό πανικό». Οι συμμετέχοντες απ’ όλο τον κόσμο, «παιδιά με μεράκι και πάθος για τη μουσική», έδωσαν πνοή σε ένα πρόγραμμα που είχε ως στόχο να συνδυάσει την εκπαίδευση, την καλλιτεχνική δημιουργία και την καινοτομία. «Ήταν η απάντησή μας στην ανάγκη να νιώσουμε κοντά ο ένας στον άλλο και να κρατήσουμε τη μουσική ζωντανή, καθώς, ξαφνικά, οι πρακτικές επιβίωσης της μουσικής, πρακτικές που είχαν διαρκέσει αιώνες ολόκληρους, ήταν αδύνατο να συνεχιστούν».
Ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης σχεδίασε και υλοποίησε αυτό το διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με εμφανή τον διεθνή προσανατολισμό και κεντρικό άξονα τη μουσική σύνθεση, εκτέλεση και παραγωγή, σε συνεργασία με την πιανίστα, μαέστρο και αρχιμουσικό του El Sistema Greece, Ζαφείρα Αντζούς-Ράμος. Σε αυτό συμμετείχαν 20 νεαροί μουσικοί, ηλικίας 8-18 ετών, από την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη. «Με αυτά τα παιδιά κατορθώσαμε κάτι που ενδεχομένως δεν έχει ξαναγίνει», αναφέρει ο κ. Λαζαρίδης: την από κοινού σύλληψη, σύνθεση, ηχογράφηση, βιντεοσκόπηση και εκτέλεση ενός πρωτότυπου μουσικού έργου, καθώς και την παραγωγή μίας συναυλίας εικονικής πραγματικότητας, σε μορφή συνόλων μουσικής δωματίου, αποκλειστικά στο διαδίκτυο.
Η πρεμιέρα της πρώτης εκδοχής του προγράμματος Make MusiCoviT!, σε μορφή ντοκιμαντέρ και συναυλίας εικονικής πραγματικότητας, πραγματοποιήθηκε μέσω YouTube στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ  το βίντεο παραμένει διαθέσιμο online.
Ο ίδιος ο κ. Λαζαρίδης εκτιμά ότι «οι δυνατότητες εξέλιξης του προγράμματος είναι αμέτρητες», εξηγώντας ότι ο μουσικός του 21ου αιώνα οφείλει να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα αναρίθμητα τεχνολογικά εργαλεία της εποχής.
Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης:
Tριάντα χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στη διεθνή μουσική σκηνή ως σολίστ, συνθέτης, επικεφαλής παιδαγωγικών προγραμμάτων. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (2010-2018), όπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση σημαντικών θεσμών όπως η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων MOYSA, καθώς και το διεθνές φεστιβάλ παιδικών και νεανικών χορωδιών.