fbpx

updates

Γιώργης Γερόλυμπος

Through His Lanes

Κείμενο: Εύη Καλλίνη
Φωτογραφίες © Copyright – Yerolymbos

White Walls tower. Architect: Jean Nouvel @Yerolymbos
Wallpaper City Guide Athens 2020, Zappeion. Publisher Phaedon @Yerolymbos

Ο διακεκριμένος φωτογράφος Γιώργης Γερόλυμπος επιλέχθηκε για να φωτογραφίσει το νέο μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι, ενώ πρόσφατα αποτύπωσε με τον φακό του εμβληματικά σημεία της Αθήνας για τον καινούργιο οδηγό του Wallpaper City Guide Athens 2020.

Στο σαλόνι του πατρικού του σπιτιού, στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, δέσποζε ο πίνακας Κόκκινο Ιππικό, του καλλιτέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας Kazimir Malevich, που είναι οργανωμένος οπτικά σε ζώνες. Ακριβώς αυτή η αίσθηση του zoning χαρακτηρίζει το σύνολο του έργου του Γιώργη Γερόλυμπου, του κορυφαίου Έλληνα φωτογράφου, που εξελίσσεται ακατάπαυστα και εμπλουτίζει τους κώδικές του, υπηρετώντας με πάθος και απόλυτη προσήλωση τη φωτογραφία τοπίου εδώ και είκοσι περίπου χρόνια.

Ο Γιώργης Γερόλυμπος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, καθώς έχει αναλάβει τη φωτογράφιση του νέου μουσείου του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο χειμώνα και θα περιλαμβάνει ένα πορτφόλιο από 80 έως 100 φωτογραφίες, που θα συμπεριληφθούν στο επίσημο βιβλίο του μουσείου. Ο Γερόλυμπος και ο αρχιτέκτονας του μουσείου Jean Nouvel έχουν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, στο πλαίσιο του περίφημου ουρανοξύστη “White Walls”, στη Λευκωσία, τον οποίο είχε σχεδιάσει ο Nouvel.

Όπως μας εξηγεί ο διάσημος φωτογράφος, ο βαθμός δυσκολίας είναι ιδιαίτερα υψηλός, καθώς το νέο Λούβρο έχει έναν θόλο γεμάτο οπές, οι οποίες επιτρέπουν στο φως να εισέρχεται από την οροφή υπό την μορφή ηλιαχτίδων. «Αυτή η πολύ μεγάλη οξύτητα μεταξύ σκιασμένου χώρου και ηλιαχτίδας, το πολύ έντονο κοντράστ, είναι η δυσκολία στην οποία καλούμαι να ανταποκριθώ στη συγκεκριμένη φωτογράφιση». Το πρότζεκτ αυτό συμπίπτει μάλιστα χρονικά με την κυκλοφορία του νέου οδηγού του Wallpaper για την Αθήνα, στον οποίο έχει αποτυπώσει με τον φακό του εμβληματικά κτίρια και σημεία της πρωτεύουσας. Ένα ακόμη «παράσημο», όπως δηλώνει ο ίδιος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συνεργασία του με αυτό το διεθνές περιοδικό υψηλού κύρους.

Γεννημένος το 1973 στο Παρίσι, ο Γερόλυμπος σπούδασε Φωτογραφία στην Αθήνα και Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Goldsmiths College του Λονδίνου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο University of Derby, ενώ το 2008, έχοντας λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbright, πραγματοποίησε οδοιπορικό στην Αμερική, ταξιδεύοντας και φωτογραφίζοντας από τη μια ακτή ως την άλλη. Δύο ακόμη σημαντικά projects που καθόρισαν την πορεία του είναι η φωτογραφική αποτύπωση της Εγνατίας Οδού και η φωτογράφιση της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ αποτέλεσε την αφορμή για το βιβλίο Ορθογραφίες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Yale University Press, με φωτογραφίες που απεικονίζουν όλα τα στάδια της κατασκευής, από το εργοτάξιο έως την ολοκλήρωσή του έργου.

Μία από τις αρχές που συνθέτουν την εικαστική του φιλοσοφία εμπεριέχεται στα λόγια του Αμερικάνου φωτογράφου Robert Adams, σύμφωνα με τον οποίο κάθε φωτογράφος τοπίου παραδοσιακά προσπαθεί να μιλήσει για τρεις ποιότητες, τη γεωγραφία, την αυτοβιογραφία και τη μεταφορά. «Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά προσπαθείς να συμπυκνώσεις το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μέσα σε μία και μόνο εικόνα». Με άλλα λόγια, το πριν, το τώρα και το μετά, που συνθέτουν το αδιάκοπο νήμα της ζωής.

Ionian Sea. @Yerolymbos
Oitylo, Mani. Portfolio Mare Liberum @Yerolymbos
Stavros Niarchos Foundation Cultural Center. Architect: Renzo Piano @Yerolymbos
“Stelios Ioannou” Learning Resource Center. Architect: Atelier Jean Nouvel @Yerolymbos 
Wallpaper City Guide Athens 2020, Athens Tower. Publisher Phaedon @Yerolymbos
Wallpaper City Guide Athens 2020, Athens vista. Publisher Phaedon @Yerolymbos