fbpx

Ο 13χρονος Θάνος ονειρεύεται να παίξει ως σολίστ με μεγάλες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, να σπουδάσει Σύνθεση -στην οποία ήδη κάνει τα πρώτα του βήματα- και Διεύθυνση Ορχήστρας.

Θάνος Κυπάρος

Τα σύνορα είναι για τα κράτη, όχι για τη μουσική

Κείμενο: Δήμητρα Κεχαγιά | Φωτογραφίες: Αρχείο Θάνου Κυπάρου
Thanos Kyparos
Thanos Kyparos

Έχει επιλεγεί να συμμετάσχει ως σολίστ στη συναυλία επιλεγμένων νικητών και στην τελετή απονομής των βραβείων του διεθνούς διαγωνισμού «Golden Classical Music Awards», στον οποίο κατέκτησε το πρώτο βραβείο. Το ραντεβού έχει κλείσει για την άνοιξη του 2022, στο εμβληματικό Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, έναν χώρο που αποτελεί όνειρο ζωής για αμέτρητους μουσικούς ανά τον κόσμο. Για τον νεαρό μουσικό από τη Θεσσαλονίκη, πάντως, «τα σύνορα είναι μόνο για τα κράτη, όχι για τη μουσική». Ο Κυπάρος έχει ήδη ταξιδέψει σε αρκετές χώρες και, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει παίξει ως σολίστ στην περίφημη αίθουσα Wiener Saal του Ιδρύματος Mozarteum, στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει νέους μουσικούς από όλο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό του άσκησε μεγάλη γοητεία, προσφέροντάς του επιπλέον κίνητρο για προσωπική εξέλιξη. «Μακάρι να διοργανώνονται πιο πολλές συναυλίες και διαγωνισμοί στην Ελλάδα, ώστε να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στους νέους μουσικούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσο για την επικείμενη συναυλία στο Carnegie Hall, ο Θάνος Κυπάρος θεωρεί μεγάλη τιμή την ευκαιρία που του δίνεται να παίξει σε αυτόν τον ιστορικό συναυλιακό χώρο της Νέας Υόρκης. Αυτό που τον χαροποιεί, όμως, περισσότερο είναι η ευκαιρία να συναντήσει αξιόλογους ανθρώπους. «Ανυπομονώ να συναντήσω παιδιά από άλλες χώρες, με τα οποία μας ενώνει η ίδια αγάπη για τη μουσική, να ζήσω αυτό το θετικό κλίμα και να αποκτήσω νέους φίλους». Σύμφωνα με τον Θάνο, οι αυξημένες καθημερινές υποχρεώσεις δύσκολα αφήνουν χρόνο για αλληλεπίδραση μεταξύ των παιδιών, δημιουργώντας συχνά την αίσθηση ότι ο καθένας βαδίζει στον δικό του δρόμο.

Ο Θάνος Κυπάρος αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον άγραφο κανόνα της «απομόνωσης», μέσα από τη συμμετοχή του στη Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, στη σχολική Ορχήστρα «Ηχοχρώματα», αλλά και στη MOYSA-Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Κάθε πρόβα στο Μέγαρο Μουσικής σε ταξιδεύει πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Νιώθεις σαν να είναι πολίτης του κόσμου», εξηγεί σχετικά. Όπως σημειώνουν οι γονείς του, Μαριάνθη Εμμανουηλίδου και Δημήτρης Κυπάρος, δική τους αποστολή, από κοινού με τους δασκάλους του Θάνου, είναι να διαχειριστούν με σύνεση οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύψει, καθώς να σταθούν δίπλα του με αγάπη και αφοσίωση τόσο στις επιτυχίες όσο και στις δυσκολίες, ενισχύοντας την προσπάθειά του και προσφέροντας ενθάρρυνση στις στιγμές «όπου αναπόφευκτα επέρχεται κάποια κόπωση».

Ο 13χρονος Θάνος ονειρεύεται να παίξει ως σολίστ με μεγάλες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, να σπουδάσει Σύνθεση -στην οποία ήδη κάνει τα πρώτα του βήματα- και Διεύθυνση Ορχήστρας, αλλά και να παίξει βιολί στο πλευρό του Λεωνίδα Καβάκου. Οι γονείς του, από την άλλη, το μόνο που ονειρεύονται για τον γιο τους σε δέκα χρόνια από τώρα είναι να τον δουν χαρούμενο και ευτυχισμένο. «Να έχει διατηρήσει όλο του τον ενθουσιασμό, τη φιλομάθεια και τη δημιουργικότητα που τον διακρίνει από μικρό παιδί. Επίσης, να έχει καταφέρει, μέσα από τη μουσική, να νιώθει πλήρης και ισορροπημένος».

Στο μεταξύ, ο Θάνος φροντίζει, εκτός από το να μελετάει μεθοδικά, να αξιοποιεί όσο καλύτερα μπορεί τον πολύ περιορισμένο ελεύθερό του χρόνο. «Με αυτόν τον τρόπο αποδίδω καλύτερα και στη μελέτη μου», εξηγεί σχετικά. Ο Θάνος αγαπάει πολύ το πινγκ πονγκ, την ποδηλασία, να φτιάχνει κατασκευές, αλλά αυτό που απολαμβάνει πάνω απ’ όλα είναι η παρέα των φίλων του, με τους οποίους μάλιστα έχουν φτιάξει και μια μπάντα, με έντεχνο κυρίως ρεπερτόριο. Ο Θάνος απολαμβάνει ιδιαίτερα τη χαλαρότητα που έχουν οι συναυλίες και, κυρίως, οι πρόβες τους. «Δεν έχω μια παρτιτούρα να ακολουθήσω. Υπάρχει μια ελευθερία. Παρόλα αυτά, η κλασική μουσική είναι αυτή που με συγκινεί και με εκφράζει περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Βιογραφικό
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2007. Ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία πέντε ετών στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, με καθηγήτρια την Μαρίνα Σέλκοβα, ενώ το 2018 έγινε δεκτός στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, με καθηγητή τον Γεώργιο Πετρόπουλο, από τον οποίο καθοδηγείται έως και σήμερα. Έχει κατακτήσει πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα ακόλουθα: 1ο βραβείο (κατηγορία 13-15 ετών) στον διεθνή μουσικό διαγωνισμό «Golden Classical Music Awards» (Νέα Υόρκη, 2021), 1ο βραβείο (κατηγορία 9-12 ετών) στον διεθνή διαγωνισμό «Grand Prize Virtuoso» (Παρίσι, 2020), 1ο βραβείο (κατηγορία 12-13 ετών) στον διεθνή διαγωνισμό «All Colors of Art», (Ιταλία, 2020), 1ο βραβείο (κατηγορία 13-15 ετών) στον διεθνή διαγωνισμό «Online Wave» της Fiestalonia Milenio, (Ισπανία, 2020), 2ο Βραβείο (κατηγορία 10-13 ετών) στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής της Μόσχας (International Moscow Music Competition, Ρωσία, 2020) κ.α. Έχει επίσης συμμετάσχει ως σολίστ σε πολλές συναυλίες, ενώ είναι ενεργό μέλος στις ορχήστρες MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με διευθυντή τον Θοδωρή Παπαδημητρίου (2016-σήμερα), Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, με διευθυντή τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη (2019-σήμερα), και Ορχήστρα «Ηχοχρώματα» του Γυμνασίου-Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, με διευθυντή τον Ιωάννη Πολυμενέρη (2017-σήμερα).

πληροφορίες

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Εικόνες