fbpx

H 9η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με κινηματογραφικές προβολές, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, περφόρμανς, εργαστήρια, συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου

«Εκτός εποχής», πάντα μέσα στα πράγματα

Κείμενο: Γιώργος Παπαδημητρίου | Φωτογραφίες: Αρχείο SIFTT
SIFF
SIFF

Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό και ελπιδοφόρο από το να βλέπεις μια δονκιχωτική ιδιωτική πρωτοβουλία να εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες, γοητευτικούς και ολοζώντανους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας, με εμβέλεια και βεληνεκές που ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τα στενά ελληνικά όρια. Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύρου, που μας συστήθηκε για πρώτη φορά το 2013, δεν έχει πάψει εδώ και σχεδόν μία δεκαετία να μας εκπλήσσει με το νεανικό του σφρίγος, τις καινοτόμες ιδέες και τη φρέσκια αντίληψη που έχει φέρει στον χώρο των κινηματογραφικών φεστιβάλ.

Στην πραγματικότητα, το Φεστιβάλ της Σύρου υπερβαίνει τον μονοδιάστατο ορισμό ενός φεστιβάλ με εναλλακτικό προσανατολισμό. Αντιθέτως, συνιστά μια απόπειρα να επαναπροσδιορίσουμε όλοι μαζί –διοργανωτές, καλλιτέχνες και κοινό την έννοια της κινηματογραφικής εμπειρίας. Η διαπλοκή του κυκλαδικού τοπίου με την ταυτότητα του ίδιου του φεστιβάλ, η μετατροπή της κινηματογραφικής θέασης σε μια διαδικασία σφαιρικής εμπλοκής και ενεργού συμμετοχής, η απαγκίστρωση από τις επιταγές της «επικαιρότητας», η προτεραιότητα και έμφαση σε νέα ρεύματα, ρηξικέλευθες τάσεις και ανατρεπτικούς καλλιτέχνες, είναι τα δομικά συστατικά μιας διοργάνωσης που δεσπόζει στο θερινό πολιτιστικό καλεντάρι. Τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, ανάμεσα στα σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα που τίμησαν το κοσμοπολίτικο νησί της Σύρου με την παρουσία τους συναντούμε τον πρωτοπόρο του πορτογαλικού σινεμά Μιγκέλ Γκόμες, τον βετεράνο τoυ γερμανικού κινηματογράφου Πέτερ Φλάισμαν, τον Καταλανό πρίγκιπα του αβαν-γκαρντ Άλμπερτ Σέρα κ.α.

H 9η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF), που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 26 Ιουλίου στην Ερμούπολη και σε άλλες τοποθεσίες του νησιού, περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με κινηματογραφικές προβολές, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, περφόρμανς, εργαστήρια, συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις. Από τον αρχοντικό θερινό Κινηματογράφο «Παλλάς» και την κοσμοπολίτικη πλατεία Μιαούλη, μέχρι το μοναδικής αισθητικής Ναυπηγείο Ταρσανάς και το φημισμένο «αυτοσχέδιο» ντράιβ-ιν σινεμά στην Ντελαγκράτσια, το Φεστιβάλ της Σύρου εκτυλίσσεται σε παραδοσιακούς χώρους του νησιού, αναδεικνύοντας τη φυσιογνωμία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Η φετινή θεματική του φεστιβάλ, με τίτλο «Off Season / Εκτός Εποχής» προτείνει μία εναλλακτική οπτική στην εποχή της κρίσης, καθώς οι ταινίες του προγράμματος έχουν στο επίκεντρό τους όχι μόνο τις διαφορετικές αντιλήψεις για τον χρόνο, αλλά και τις διαφορετικές «ταχύτητες» στις οποίες λειτουργεί η ανθρωπότητα. Παράλληλα, δίνουν έμφαση στις κομβικές συνιστώσες της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου: στην αναγκαστική μετακίνηση και παύση, καθώς και στη διαχείριση του προσωπικού και του «ελεύθερου» χρόνου, ο οποίος αποκτά σιγά σιγά τις διαστάσεις και το φορτίο ενός απειλούμενου ανθρώπινου δικαιώματος.

Το κύριο πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει περίπου τριάντα μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες (από τη θεματική «Εκτός Εποχής»), καθώς και αφιερώματα σε καταξιωμένους σκηνοθέτες και καλλιτέχνες. Ο προγραμματισμός του SIFF διατρέχει τα κινηματογραφικά είδη χωρίς τους περιορισμούς της αγοράς, δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να απολαύσουν ταινίες από όλα κινηματογραφικά φάσματα: ανεξάρτητο σινεμά, εμπορικό mainstream, art house, πειραματικές ταινίες και ντοκιμαντέρ, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί το σύγχρονο και διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της κινηματογραφικής πραγματικότητας.

Παράλληλα, το SIFF 2021 θα παρουσιάσει μια σειρά από οπτικοακουστικές περφόρμανς, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την προβολή βωβών ταινιών συνοδεία ζωντανής μουσικής, μουσικά events, αλλά και εκδηλώσεις expanded cinema (όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια πολυμεσική περφόρμανς που διευρύνει τον ορισμό της κινηματογραφικής θέασης, σχεδιάζοντας νέους τρόπους προβολής).

Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους, τηρώντας τα πρωτόκολλα για τη δημόσια υγεία που θα ισχύουν τη δεδομένη περίοδο, ενώ πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα. Μείνετε συντονισμένοι!

πληροφορείες

www.syrosfilmfestival.org

επικοινωνία

info@syrosfilmfestival.org

Εικόνες