fbpx

Η Ελένη Πεταλωτή και ο Λεωνίδας Τραμπούκης γεφυρώνουν τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

LoT

Η αρχιτεκτονική του κοσμοπολιτισμού

Κείμενο: Άγγελος Βάσσος

Δύο νέοι αρχιτέκτονες, απόφοιτοι του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών τού ΑΠΘ, η Ελένη Πεταλωτή και ο Λεωνίδας Τραμπούκης, ζουν το δικό τους αμερικανικό όνειρο, γεφυρώνοντας με τη δουλειά τους τις δύο πλευρές τού Ατλαντικού.

Πέρσι ξάφνιασαν τη Νέα Υόρκη με το Flatiron Skyline, το εντυπωσιακό γλυπτό-εγκατάσταση που σχεδίασαν και υλοποίησαν μπροστά από το εμβληματικό Flatiron Building, το οποίο υψώνεται από το 1902 στην δεύτερη διασημότερη πλατεία της αμερικανικής μεγαλούπολης μετά την πλατεία Τάιμς: αιώρες κρεμασμένες από δέκα λευκά ατσάλινα τόξα, φωτισμένα με λαμπάκια LED, προσκαλούν τους περαστικούς σε ένα διάλειμμα από την ένταση της καθημερινότητας. Η πρότασή τους πρώτευσε μεταξύ αυτών που υπέβαλαν οκτώ αμερικανικά γραφεία στον 3ο ετήσιο διαγωνισμό γιορτινού στολίσματος του Flatiron/23rd Street Partnership Business Improvement District και του Ινστιτούτου Van Alen, που στόχο είχε τη δημιουργία ενός προσωρινού τοπόσημου στην καρδιά της περιοχής.

Τη φετινή άνοιξη, το ζεύγος (στη δουλειά και στη ζωή) των αρχιτεκτόνων εργάζεται πυρετωδώς πάνω σε δύο νέα projects, πάντα στην αμερικανική μητρόπολη, σε συνεργασία με τις αυτοκινητοβιομηχανίες Lexus και Mini.

Η αρχή τού αμερικανικού ονείρου έγινε πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν βρέθηκαν για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ. Πνεύματα ανήσυχα, άρχισαν αμέσως να κυνηγούν την επαγγελματική αποκατάστασή τους, με τον Λεωνίδα Τραμπούκη να βρίσκει δουλειά στο αρχιτεκτονικό γραφείο SOM (το οποίο ανέλαβε την ανέγερση του νέου Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη θέση των πάλαι ποτέ Δίδυμων Πύργων) και την Ελένη Πεταλωτή  να συνεργάζεται με το ίδρυμα Γκούγκενχάιμ, αναλαμβάνοντας παράλληλα διευθύντρια του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος FAOU (της γιαπωνέζας καλλιτέχνιδος Μαρίκο Μόρι), το οποίο επικεντρώνεται στη δημιουργία μεγάλης κλίμακας γλυπτών και εικαστικών εγκαταστάσεων.

To 2012 ίδρυσαν το δικό τους γραφείο με την επωνυμία «LoT». Πολύ σύντομα άρχισαν να διακρίνονται και στις ΗΠΑ για το κομψό, μινιμαλιστικό στιλ, αλλά και για τη λειτουργικότητα των έργων τους. Το 2014 το περιοδικό «Wallpaper» τους κατέταξε μεταξύ των ταχύτερα ανερχόμενων αρχιτεκτονικών ταλέντων σε όλο τον κόσμο. Έναν χρόνο αργότερα, το 2015, το αρχιτεκτονικό δίδυμο ίδρυσε ένα παράλληλο στούντιο ντιζάιν υπό την επωνυμία «Objects of Common Interest» (OoCI), με αντικείμενο τη δημιουργία αντικειμένων και εγκαταστάσεων still life.

Για τους δύο αρχιτέκτονες, πρακτικότητα και φαντασία δεν αποτελούν αλληλοαναιρούμενες έννοιες: «Η συνθήκη μας είναι ότι δεν διαχωρίζονται. Πιστεύουμε ότι αποτελούν εξίσου σημαντικά στοιχεία για την επιτυχία ενός project».

Μία από τις δουλειές τους που συμπυκνώνει αυτό το πνεύμα ήταν η πρόσκληση, το 2017, να σχεδιάσουν το Design Talks Theater, στο Μαϊάμι.

Μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Ελλάδας και Νέας Υόρκης, επειδή «είναι πολύ παραγωγικό να γίνεται συχνή αλλαγή παραστάσεων και να προσπαθούμε διαρκώς να ενώσουμε αυτούς τους δύο κόσμους στη δουλειά μας».

επικοινωνία

contact@lot-arch.com

Έργα