fbpx

Ένας εικαστικός που κατασκευάζει διάτρητες εγκαταστάσεις και έργα τέχνης από χαρτί.

Στρατής Ταβλαρίδης

The Master of Paper Cutting Art

Κείμενο: Εύη Καλλίνη
Στρατής Ταβλαρίδης

Ο Στρατής Ταυλαρίδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το σύνολο της δουλειάς του αποτελείται από χειροποίητα, διάτρητα έργα σε ασιατικά χαρτιά λίγων γραμμαρίων δουλεμένα με την τεχνική του paper cut, με χειρουργικό νυστέρι, και σε ένα μεγάλο εύρος μεγεθών, καθώς μπορεί κανείς να βρει έργα σε μικρές διαστάσεις αλλά και σε μεγάλη κλίμακα, όπως εγκαταστάσεις σε χώρους.

Γεννημένος τη δεκαετία του 1990 σε ένα χωριό της Θεσσαλονίκης, τα Νέα Μάλγαρα, από τα μαθητικά του ακόμη χρόνια ανακάλυψε την έμφυτη κλίση του στη ζωγραφική και είχε την τύχη ένας δάσκαλός του να τον ενθαρρύνει να την καλλιεργήσει. Όπως θυμάται: «Η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο μου «κλειδί». Τόνωσε την αυτοπεποίθηση μου και μου έδωσε ξαφνικά έναν σημαντικό ρόλο μέσα στον “μικρόκοσμο” της τάξης». Τα επόμενα βήματα έμοιαζαν προκαθορισμένα και τον οδήγησαν πρώτα στο Τεχνικό Λύκειο Γραφιστικών Εφαρμογών και στη συνέχεια στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., όπου και κατάφερε να εξελίξει τα αισθητικά του
κριτήρια και να δουλέψει πάνω στις θεματικές που τον ενδιέφεραν περισσότερο. Τα πρώτα εκείνα χρόνια, με ευγνωμοσύνη θυμάται τη συνάντηση του με τον καταξιωμένο έλληνα εικαστικό Νίκο Αλεξίου, «έναν μεγάλο δάσκαλο της τέχνης με τρομερή αφοσίωση, συνέπεια και εργατικότητα στο έργο του, αξίες που μου μετάγγισε με τρομερή γενναιοδωρία και τις κρατώ ως σήμερα».

Αν και ανήκει στην καλλιτεχνική γενιά που έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα μέσα στην οικονομική κρίση και τα capital controls, ο Ταβλαρίδης κατάφερε με το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ύφος και τη μαεστρία της τεχνικής του να διακριθεί σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εικαστικό πεδίο, αυτό του paper cutting. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για να μπορέσεις να είσαι συνεπής στο έργο σου θα πρέπει να διαθέτεις οργάνωση, συνέπεια, προγραμματισμό, αυτοπειθαρχία. Μπορεί η οικονομία, ο πολιτισμός, ακόμη, και οι ανθρώπινες αξίες σήμερα να βρίσκονται σε κρίση, αισθάνομαι, όμως, ευτυχισμένος που ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μου είχα την τύχη να γυρίζω το βλέμμα μου στην τέχνη ως
διέξοδο αλλά και ως θεραπεία».

Για να μπορέσεις να είσαι συνεπής στο έργο σου θα πρέπει να διαθέτεις οργάνωση, συνέπεια, προγραμματισμό, αυτοπειθαρχία. Μπορεί η οικονομία, ο πολιτισμός, ακόμη, και οι ανθρώπινες αξίες σήμερα να βρίσκονται σε κρίση, αισθάνομαι, όμως, ευτυχισμένος που ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μου είχα την τύχη να γυρίζω το βλέμμα μου στην τέχνη ως διέξοδο αλλά και ως θεραπεία.

Στρατής Ταυλαρίδης

Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Πηγή έμπνευσης για τη δουλειά του είναι η καθημερινή ζωή ενώ αφετηρία για τη δημιουργία ενός νέου έργου είναι πάντα η συγκίνηση. «Ξεκινάει από κάτι απροσδιόριστο που έχω μέσα μου και με προβληματίζει. Στην πορεία, όσο δουλεύω μαζί του, ανακαλύπτω κι εγώ ο ίδιος την
εικόνα του. Ουσιαστικά τα έργα που δημιουργώ είναι τα ντοκουμέντα των συναισθημάτων που έχω νιώσει» μου εξηγεί.

Και γιατί χαρτί; «Το χαρτί μου έδωσε απλόχερα όλα αυτά που έψαχνα, ώστε να μπορέσω να εκφράσω τη λεπτότητα, την κίνηση και την ευαισθησία. Τα μοτίβα που δημιουργώ επικεντρώνονται σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία και τους τρόπους διαμόρφωσης της συλλογικής μνήμης, σε αντιπαραβολή με την προσωπική μνήμη. Δημιουργώ υβρίδια αντικειμένων που μοιάζουν με πράγματα της καθημερινής ζωής αλλά πλέον έχουν χάσει τη χρηστική τους υπόσταση. Κατά κάποιο τρόπο, προσπαθώ να στρέψω το βλέμμα σε κάτι απλό, που είναι εκεί, αλλά εξαιτίας του τρόπου ζωής, έχουμε σταματήσει να παρατηρούμε».

Το βασικό συστατικό της τεχνικής των χειροποίητων διάτρητων έργων σε χαρτί, η επανάληψη, είναι και το στοιχείο που τον γοητεύει σε αυτή: «Πιστεύω ότι η επανάληψη σε κάνει να «βλέπεις» νέες εικόνες και να «ακούς» νέους θορύβους. Η τεχνική του paper cut συμβάλλει, ώστε τα έργα μου να ανακαλούν στη μνήμη μας εικόνες από την παράδοση και έτσι να λειτουργούν και ως σύμβολα μία νέας εποχής. Μέσα από την πολύωρη χειρωνακτική εργασία που χρειάζεται για να παραχθεί ένα έργο τέχνης, αντιλήφθηκα ότι οδηγούμαι πολύ κοντά στον πυρήνα μου. Εκπαίδευσα τον εαυτό μου να εκφράζεται μέσω της δημιουργίας των επαναλαμβανόμενων μοτίβων και με τον καιρό, δουλεύοντας πάνω σε αυτή την ιδέα, άρχισα να ζωγραφίζω αφαιρώντας και να δημιουργώ έναν νέο κόσμο».

Πληροφορίες

https://www.stratistavlaridis.com/

Επικοινωνία

stratisart@yahoo.gr

Φωτογραφίες