fbpx
Christos Galileas
Πολίτης και καλλιτέχνης του κόσμου ο Χρίστος Γαλιλαίας, στοχεύει στη διεθνή αγορά και για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Χρίστος Γαλιλαίας

Το βιολί μου είναι η φωνή μου

Κείμενο: Δήμητρα Κεχαγιά | Φωτογραφίες: Αρχείο Χρίστου Γαλιλαία

Για γούρι κρατάει τα όνειρά του μυστικά και προσπαθεί να βλέπει πάντα τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ), Χρίστος Γαλιλαίας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει μοιράσει το χρόνο του, μεταξύ άλλων, στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και την Ατλάντα. «Τη Θεσσαλονίκη δεν την αλλάζω με τίποτα. Είναι η πόλη μου. Οικογένεια, φίλοι, παιδικά και εφηβικά χρόνια……Πάντα δακρύζω όταν προσγειώνεται το αεροπλάνο στην Θεσσαλονίκη. Η Νέα Υόρκη είναι πολύ ξεχωριστή για έναν καλλιτέχνη, ιδιαίτερες στιγμές και αναμνήσεις, ενώ η Ατλάντα είναι πολύ σημαντική στο εκπαιδευτικό κομμάτι της καριέρας μου. Η Αθήνα είναι πάντα συνδεδεμένη με σημαντικές συναυλίες που σημάδεψαν την πορεία μου».

Ιδανικά θα ήθελε να ζει στο Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές 20ου, στην Belle Epoque ή στη Νέα Υόρκη μεσοπολέμου και αρχές δεκαετίας του 50′. Εκεί, βρέθηκε μισό αιώνα… αργότερα, με υποτροφία του Συλλόγου «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Έγινε δεκτός στη διάσημη Juilliard School της Νέας Υόρκης (στην τάξη των Dorothy DeLay και Naoko Tanaka), από όπου πήρε Master το Μάιο του 2001. To 2005 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Διδακτορικό Πρόγραμμα του State University of New York at Stony Brook.

Ο Δρ. Χρίστος Γαλιλαίας είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής του Georgia State University στην Αtlanta των Η.Π.Α., όπου είναι και Επικεφαλής του Τμήματος Εγχόρδων.

Σημαντικός σταθμός στην καλλιτεχνική του καριέρα ήταν η συνεργασία του με το Δημήτρη Σγούρο, με τον οποίο εμφανίζεται συχνά σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.
Έχει ερμηνεύσει ως σολίστ σε περισσότερες από 30 χώρες (Καναδάς, Πορτογαλία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Λετονία, Βραζιλία, Αργεντινή, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αρμενία, Κύπρος, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα, Ουρουγουάη κ.α.) κι έχει παίξει στις σπουδαιότερες αίθουσες συναυλιών, όπως οι Musikverein (Βιέννη), Gasteig (Μόναχο), Smetana Hall (Πράγα), Carnegie Hall (Νέα Υόρκη),Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης κ.ά.

Το καλοκαίρι του 2002 ίδρυσε την «Ελληνική Καμεράτα», μια Ορχήστρα Δωματίου με την οποία περιόδευσε στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική δίνοντας περισσότερες από σαράντα συναυλίες, με αποκορύφωμα την εμφάνιση στο διάσημο Kennedy Center (Washington, DC), κυκλοφορώντας παράλληλα CD. Από το 2003 έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των «Δημητρίων».

Είναι επίσης τακτικό μέλος σε κριτικές επιτροπές διεθνών διαγωνισμών μουσικής και έχει διδάξει σε διεθνή σεμινάρια και master classes. Η θητεία του στο ΜΜΘ άρχισε εν μέσω πανδημίας, σε συνθήκες όχι ιδανικές, αλλά προσπαθεί να εστιάζει στον χρόνο και την «ευκαιρία» οργανωθούν για το μέλλον προσδοκώντας το πολυπόθητο «άνοιγμα».

Πολίτης και καλλιτέχνης του κόσμου ο ίδιος, στοχεύει στη διεθνή αγορά και για το ΜΜΘ. Πρόθεσή του είναι να έρθουν στη Θεσσαλονίκη «σπουδαία σύνολα, μεγάλες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, κάτι που έχει λείψει από την πόλη μας τα τελευταία χρόνια», αλλά και να κάνουν άνοιγμα σε σχήματα και ιδέες καινούργιες και πιο εναλλακτικές».

Ο Χρίστος Γαλιλαίας παίζει με βιολί Giuseppe Guarneri του 1705. «Ο παντοτινός μου φίλος. Ο πιο πιστός. Που είναι πάντα εκεί για μένα και με νιώθει περισσότερο από οποιονδήποτε. Είναι η φωνή μου, διότι μέσα από αυτό έχω μάθει να εκφράζομαι».

info

www.tch.gr

επικοινωνία

cgalileas@yahoo.com

Εικόνες