fbpx

Η εικόνα θα μείνει στο τέλος

Γιώργος Ταξίδης

Εικόνα απέριττη σαν ποίημα

Κείμενο: Χρύσα Νάνου || Φωτογραφίες: Αρχείο Γιώργου Ταξίδη

«Η εικόνα θα μείνει στο τέλος» είναι πεπεισμένος ο Γιώργος Ταξίδης και στην πίστη του αυτή βασίζει το καλλιτεχνικό του έργο. Το βλέμμα του αναζητεί τον καθημερινό άνθρωπο, τον εν πολλοίς αφανή, και τον παρατηρεί το ίδιο συστηματικά κι επίμονα μέσα σε διαφορετικά κάδρα που σχηματίζουν η Νέα Υόρκη, η Μόσχα, η Μαδρίτη, η Θεσσαλονίκη. «Πολλές φορές βλέπω τα χαρακτηριστικά, τα χρώματα που έχει το δέρμα, την υφή, κάποια ατέλεια, τη στάση του σώματος. Δεν μπορώ να εξηγήσω ακριβώς τι είναι αυτό που με τραβάει, άλλα νιώθω μια τεράστια ανάγκη να το ζωγραφίσω. Ίσως ακόμη η καταγραφή ενός προσώπου στην Ιστορία, όσο ματαιόδοξο και αν ακούγεται αυτό», εξηγεί.

Η επαφή του 33χρονου εικαστικού δημιουργού με την τέχνη ξεκίνησε από τα παιδικά του χρόνια. «Στα μουσεία που με πήγαιναν οι γονείς μου αντιλήφθηκα τη δύναμη της εικόνας», λέει. «Κι ακόμη και τώρα, οι επιρροές μου βρίσκονται στα απλά κατασκευαστικά παιχνίδια που τροφοδοτούσαν τη φαντασία μου για περισσότερη εξερεύνηση και πειραματισμό, στα βιβλία που μου έκαναν δώρο και την ώθηση του πάτερα μου για να ζωγραφίζω».

Οι σπουδές του εκτός συνόρων, στη Νέα Υόρκη, τη Μόσχα και τη Μαδρίτη, άφησαν έντονο αποτύπωμα στη δουλειά του, αφού, όπως λέει, «πέρα από τη διαφορετικότητα των σχολών, τους καθηγητές που γνώρισα και τους συμφοιτητές, έζησα μια καθημερινότητα άλλοτε γνώριμη και άλλοτε μακριά από τα βιώματά μου. Αυτό συνέβαλε κάπως στον τρόπο σκέψης και παρατήρησης». Στη Μόσχα είχε και την πρώτη του μεγάλη επαφή με μεγάλα μουσεία, «εκεί ήταν και το αρχικό σοκ της εφηβείας», λέει.

Ένα τεράστιο και πολύ σημαντικό κεφάλαιο θεωρεί τις εκθέσεις που είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί στη Μαδρίτη και τη Νέα Υόρκη. «Δεν υπάρχει χρόνος ως τουρίστας να αφιερώσεις τόσο πολύ χρόνο στα μουσεία και τις γκαλερί. Αναλογιστείτε ότι μόνο στην περιοχή Τσέλσι της Νέας Υόρκης έχει 120 γκαλερί. Στη Μαδρίτη, κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή, για περίπου ένα χρόνο, επισκεπτόμουν το Prado και το Reina Sofia, για να δω συγκεκριμένα έργα και αφιέρωνα μια ώρα μόνο για τον Βελάσκεθ, τον Γκόγια και τον Πικάσο. Όλα αυτά συνέβαλαν κατά κάποιο τρόπο ή ενθάρρυναν πολλές φορές τη σκέψη μου για αυτό που κάνω».

Η λογοτεχνία είναι σταθερό σημείο αναφοράς και έμπνευσης. «Η πεζογραφία και η ποίηση έχουν μεγαλύτερη επιρροή πάνω μου απ’ ό,τι η ίδια η ζωγραφική. Είναι εργαλεία τα οποία χρησιμοποιώ όχι για να εικονογραφήσω ένα κείμενο, άλλα για να τα τοποθετήσω παράλληλα με μια εικόνα, σαν να συμπληρώνει το ένα το άλλο. Μου αρέσει η ποίηση γιατί μέσα σε λίγες γραμμές γίνεται τόσο σαφές το θέμα που δεν χωράει ούτε μια λέξη παραπάνω. Επίσης, η επιλογή της λέξης και ο τρόπος που τοποθετείται σε ένα κείμενο, είναι αυτό που βλέπουμε και στα αριστουργήματα της ζωγραφικής, όπου με δυο πινελιές έχει αποδοθεί ένα χέρι ολοζώντανο. Αυτό προσπαθώ να μεταφέρω στα έργα μου. Καμιά φορά, δεν χρειάζονται ούτε λεπτομέρειες ούτε περίπλοκες συνθέσεις για να εντυπωσιάσεις. Το αληθινό πρέπει να είναι και αβίαστο».

Το πιο πρόσφατο καλλιτεχνικό του πρότζεκτ τόν οδήγησε στο Άγιον Όρος σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Εστία. «Θα κάνω μία σειρά ταξιδιών στο Άγιο Όρος, προκειμένου να επισκεφτώ συνολικά και τις είκοσι μονές. Προφανώς θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ. Θα ακολουθήσουν μια εικαστική έκθεση και ένας κατάλογος με τα έργα, τα οποία θα γίνουν αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς το τι θα ζωγραφίσω και το πώς θα το κάνω. Θεωρώ πολύ σπουδαίο και ενδιαφέρον να δει κανείς στο μέλλον πώς ο κάθε καλλιτέχνης έχει αποδώσει με τον δικό του τρόπο μια μοναδική εμπειρία. Αντίστοιχο πρότζεκτ είχε γίνει και το 2013 με τον Tim Vyner, απόφοιτο του Royal College of Art».

Ποιος είναι ο Γιώργος Ταξίδης
Ο Γιώργος Ταξίδης γεννήθηκε το 1987 στη Δράμα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει διακριθεί με το 1o Βραβείο στον διαγωνισμό Art & The City 5 (Αθήνα 2014), ενώ από το 2014 κατέχει υποτροφία από το κληροδότημα Γεωργίου Βάρκα του ΑΠΘ. Για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, έλαβε υποτροφία Erasmus για σπουδές στο UCM Facultad De Bellas Artes στη Μαδρίτη. Το 2012, απέσπασε έπαινο για τον διαγωνισμό μακέτας ΕΛΤΑ, για την ειδική σειρά γραμματοσήμων Europa 2012, με τίτλο «Visit Greece». Έχει παρουσιάσει έργα του σε δύο ατομικές και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται στην Ελληνική Πρεσβεία της Μαδρίτης, στη μόνιμη συλλογή της Τράπεζας Πειραιώς, στη Μόσχα και σε ιδιωτικές συλλογές σε όλη την Ελλάδα.

πληροφορίες

επικοινωνία

taxidisgs@gmail.com

Έργα