fbpx

ΤΕΥΧΟΣ 00

Έντυπη έκδοση
Νοέμβριος 2017

Σελίδες 124
Διαστάσεις
Κλειστό 28×38εκ
Ανοιχτό 56×38εκ

EDITORIAL

Κατά έναν παράδοξο τρόπο, σε δύσκολες εποχές, κρίσης, κατοχής ή κοινωνικής αναταραχής, γεννιούνται σημαντικά έργα τέχνης και γίνονται απροσδόκητα λαμπρές προσπάθειες στον χώρο της σκέψης και της δημιουργίας. Το περιοδικό MATAROA συνεχίζει αυτή την παράξενη παράδοση, που δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια να μην παραιτηθούμε, να μην υποκύψουμε στον φόβο και στη σιωπή, να αντισταθούμε σε ηττοπάθεια και μοίρα. Να υψώσουμε τη φωνή μας πάνω από την ταπείνωση και την παθητικότητα.

Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, δεύτερη σημαντική πόλη της Ελλάδας, μετά την Αθήνα, το MATAROA θέλει να αναδείξει και να εκφράσει ό,τι πιο τολμηρό και πρωτοποριακό συμβαίνει στον χώρο της Τέχνης: στη μουσική, στα εικαστικά, στο θέατρο, στη λογοτεχνία, στον χορό, στον κινηματογράφο, στη φωτογραφία, σε κάθε νέα μορφή καλλιτεχνικής αναζήτησης. Να φωτίσει τις πιο γενναίες και ρηξικέλευθες προσπάθειες νέων καλλιτεχνών να αναδείξουν με την ξεχωριστή τους γλώσσα το δικό τους σύμπαν, με καινούργια μέσα και υλικά, με προσωπική έκφραση και ύφος, απροκατάληπτα, χαράζοντας νέους δρόμους, αποκαλύπτοντας νέες οπτικές, ξετυλίγοντας μέσα από απρόσμενες, φρέσκιες, προφητικές διατυπώσεις τον επερχόμενο νέο κόσμο.

Η σημαντική Τέχνη είναι πάντα προφητική. Μέσα στα σημερινά έργα προικισμένων νέων περιέχονται δυνάμει όλα τα μελλοντικά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Και το MATAROA φιλοδοξεί να προβάλλει και να στηρίξει αυτές τις φωνές να διαδώσουν το δικό τους μελλοντικό μήνυμα και αίνιγμα. Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες μάς ενδιαφέρουν εξίσου, αλλά κυρίως έγνοια μας είναι να βοηθηθούν οι νεότεροι, που αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιες δυσκολίες μέσα στις ρευστές, δύσκολες οικονομικά και κάπως δυσοίωνες μέρες μας, ώστε να βοηθήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους εμάς, να φτάσουμε μέσα από το δικό τους έργο σε μια νέα αυτοσυνείδηση και αυτοσυναίσθηση. Σε μια πιο καθαρή αντίληψη του κόσμου και του εαυτού μας, της θέσης μας μέσα στη νέα ιλιγγιώδη περιδίνηση των δυνάμεων του πλανήτη.

Στις δύσκολες εποχές η πρωτοποριακή Τέχνη γίνεται πιο απαραίτητη. Δείχνει τον δρόμο μέσα στη σύγχυση, την επιθετικότητα, τις αντιθέσεις και τις προκαταλήψεις. Η δική της προορατική σοφία, το δικό της ένστικτο, μας κάνει να αντιληφθούμε εγκαίρως το επερχόμενο, να μην κάνουμε τα ίδια λάθη, να δείξουμε οξυδέρκεια, συγκατάβαση και αγάπη. Να μην παρασυρθούμε πάλι σε παλιά σφάλματα.

Το MATAROA, από τη Θεσσαλονίκη, την μόνη ευρωπαϊκή πόλη με συνεχή αστικό βίο 2.500 ετών και με τεράστια παράδοση στην ανοχή και στην οικουμενική αντίληψη, είναι ένα όχημα ανάδειξης αυτής της νέας Τέχνης, η οποία όσο πιο πολύ, όσο πιο τολμηρά και ειλικρινά βυθίζεται στο εντόπιο, σε οποιοδήποτε σημείο της γης, τόσο ανυψούται και αναδεικνύει καθαρότερα το οικουμενικό και το παγκόσμιο.

MATAROA: κέντρο η Θεσσαλονίκη, βλέμμα σ’ όλο τον κόσμο.

 

Τεύχος 00, Νοέμβριος 2017 
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Εκδότης
Σταύρος Ανδρεάδης

Σύμβουλος έκδοσης
Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Αρχισυντάκτες
Γιάννης Κοτσιφός
Στέφανος Τσιτσόπουλος

Art Director
Θανάσης Γεωργίου

Συντάκτες
Θανάσης Γωγάδης
Εύη Καλλίνη
Γιάννης Κοτσιφός
Χρύσα Νάνου
Τάσος Ρέτζιος
Στέφανος Τσιτσόπουλος

Φωτογράφοι
Σάκης Γιούμπασης
Αθηνά Λιάσκου
Νώντας Στυλιανίδης

Μετάφραση στα αγγλικά
Άννα Φαμέλλου

Εκτύπωση
Σκορδόπουλος

© Copyright
Ιδιοκτησία
Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Β. Ελλάδας
Φράγκων 6-8, 54626, Θεσσαλονίκη

ISSN 2585-304Χ