fbpx

updates

Βαρβάρα Δουμανίδου – Ηλίας Μάστορας

Θεατρικό σκοτάδι + φως προσφοράς = αγάπη

Κείμενο: Τάσος Ρέτζιος
Εδώ δεν υπάρχει μόνο η αγάπη, αλλά και η πίστη στο έργο του άλλου. Όχι ως οικείου, αλλά ως αισθητικού συντρόφου

Είναι και οι δύο καλλιτέχνες με τον τρόπο τους. Πιο κλασικός για τη Βαρβάρα Δουμανίδου (αν μπορείς να ονομάσεις κλασικό το τόσο ιδιόμορφα σκοτεινό θέατρο που κάνει), πιο… αναγεννησιακός για τον Ηλία Μάστορα (η τέχνη της προσφοράς). Αν ψάξετε για κοινά σημεία θα βρείτε το προφανές (είναι πλέον σύζυγοι), αλλά και πολλά υπόγεια: ο ένας υποστηρίζει τη δουλειά του άλλου, την εμπλουτίζει και πάνω απ’ όλα τη θαυμάζει ανυπόκριτα και ολοκληρωτικά. Εδώ δεν υπάρχει μόνο η αγάπη, αλλά και η πίστη στο έργο του άλλου. Όχι ως οικείου, αλλά ως αισθητικού συντρόφου…

Η Βαρβάρα Δουμανίδου πριν από οκτώ χρόνια δημιούργησε μαζί με τη Μαρία Ράπτη το «Θέατρο του Άλλοτε» και σκηνοθέτησε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια διαδραστική παράσταση με στοιχεία τρόμου σε ένα παλιό πανδοχείο. Η απήχηση στο κοινό ήταν τόσο μεγάλη, που η παράσταση «Φόβος» σε κείμενα του E. A. Poe, ανέβηκε για τρία χρόνια στον εμβληματικό πλέον χώρο του Μπενσουσάν Χαν.

Ακολούθησαν άλλα 14 έργα: «Ο Κάτω Κόσμος», «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», «Η Τυφλόμυγα», «Ο Ματωμένος Γάμος», «Τα Κόκκινα Φανάρια», «Ο Εξορκισμός», «Η Φόνισσα» και άλλα, τα οποία δημιούργησαν μια διαφορετική σκοτεινή αισθητική στα θεατρικά πράγματα.

«Στόχος της ομάδας είναι πάντα η ενεργοποίηση του συναισθήματος του θεατή», λέει η Βαρβάρα. «Να τον βγάλουμε από την ασφαλή θέση από την οποία παρακολουθεί και να τον εντάξουμε στην ιστορία. Να βιώσει το δράμα του κάθε ήρωα και της κάθε ιστορίας σαν να είναι κομμάτι της. Να διεισδύσουν τα αρχέγονα θέματα με τα οποία καταπιανόμαστε, όπως ο Έρωτας, ο Θάνατος, η Ζωή, μέσα από το δέρμα του, τις αρτηρίες, το αίμα του και να σκάψουν βαθιά στην ψυχή του. Θέλουμε κάθε παράστασή μας να είναι μια εμπειρία. Επιθυμούμε τον συγκλονισμό του κάθε θεατή και νιώθουμε ευτυχείς όταν το επιτυγχάνουμε».

Ο Ηλίας είναι εκπαιδευτής νέων, προπονητής σκακιού, διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου τυφλών και υπεύθυνος της παγκόσμιας καμπάνιας A Ball For All! Το τελευταίο είναι μια σημαντική καινοτομία, την οποία σκέφτηκε όταν διαπίστωσε πως «στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 500 παιδιά με τύφλωση και σοβαρά προβλήματα όρασης και ίσως να νιώθουν κοινωνικά αποκλεισμένα από ένα απλό παιχνίδι με τη μπάλα».
Μέσα από την επαφή του με τον μικρό Λέανδρο, ένα παιδί με πρόβλημα όρασης, που έκανε μια μικρή αφήγηση στην παρουσίαση ενός σκακιστικού παραμυθιού του Ηλία (γιατί είναι και συγγραφέας…), «συνειδητοποίησα πως, ενώ οι τυφλοί ενήλικες μπορούν να αθληθούν, τα παιδιά όχι. Έτσι σχεδίασα μία ειδική μπάλα ποδοσφαίρου, η οποία είναι πιο ελαφριά, καθώς ζυγίζει 250 γραμμάρια, ενώ οι αντίστοιχες μπάλες του ποδοσφαίρου τυφλών ζυγίζουν 550, με τέσσερις εσωτερικούς μηχανισμούς, ώστε να ακούγεται. Αυτή η μπάλα δίνει τη δυνατότητα να μπορούν τυφλά και βλέποντα παιδιά να παίζουν όλα μαζί».
Δεν έφτανε όμως μόνο αυτό. Έπρεπε να δημιουργηθεί και μία παγκόσμια καμπάνια, με στόχο να γίνει γνωστή η συγκεκριμένη μπάλα, αλλά και ένας οδηγός με παιχνίδια, που θα έδινε τη δυνατότητα να παίξουν με αυτήν άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. «Έτσι λοιπόν, παγκοσμίως, όποιος φορέας την έχει ανάγκη, στέλνει απλώς ένα email με τη διεύθυνση του σχολείου και τον αριθμό των παιδιών με προβλήματα όρασης που φοιτούν σε αυτό. Δεν απαιτείται και δε ζητείται κανένα προσωπικό στοιχείο». Με αυτό τον τρόπο η μπάλα έφτασε σε 99 χώρες και στις πέντε ηπείρους.

Ο Ηλίας είναι εκπαιδευτής νέων, προπονητής σκακιού, διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου τυφλών και υπεύθυνος της παγκόσμιας καμπάνιας A Ball For All
Η Βαρβάρα Δουμανίδου πριν από οκτώ χρόνια δημιούργησε μαζί με τη Μαρία Ράπτη το «Θέατρο του Άλλοτε» και σκηνοθέτησε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια διαδραστική παράσταση με στοιχεία τρόμου σε ένα παλιό πανδοχείο