fbpx
H διεθνώς διακεκριμένη διευθύντρια ορχήστρας και καλλιτεχνική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Καμεράτας στο Βερολίνο, είναι μία πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη

Μαρία Μακράκη

Η μουσική μέσα της

Κείμενο: Εύη Καλλίνη | Φωτογραφίες: Αρχείο Μαρίας Μακράκη
Maria Makraki

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη και με καταγωγή από την Κρήτη, η Μαρία Μακράκη διαπίστωσε από πολύ νωρίς ότι οι μελωδίες τη συγκινούσαν βαθύτατα, ξεκινώντας τη μελέτη της μουσικής από την τρυφερή ηλικία των τεσσάρων ετών. Έχοντας σπουδάσει Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Μαρία Μακράκη απέκτησε δίπλωμα στο Πιάνο, καθώς και στα Ανώτερα Θεωρητικά, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στη Διεύθυνσης Ορχήστρας, στο Πανεπιστήμιο Kαλών Tεχνών του Βερολίνου. Αργότερα, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές στη Μουσική Ακαδημία Hanns Eisler του Βερολίνου και στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Ζυρίχης.

Με ποιον τρόπο, όμως, συνδέονται στην καρδιά της δύο φαινομενικά διαφορετικοί χώροι, η φυσική και η μουσική; Όπως εξηγεί η ίδια: «Η αναζήτηση των κοινών παραμέτρων μεταξύ των φυσικών επιστημών και της μουσικής με απασχόλησε ιδιαίτερα σε όλο το φάσμα των σπουδών μου. Η φυσική εμπεριέχεται στη μουσική, όπως και η μουσική στη φυσική. Ο ήχος είναι φυσικό φαινόμενο και η αρμονία έχει δομές. Τα δύο συστήματα όχι μόνο αλληλεπιδρούν, αλλά ανά στιγμές φτάνουν στο σημείο να ενοποιούνται».

Η Μαρία Μακράκη διαθέτει ένα αξιοζήλευτο βιογραφικό με συνεχόμενες βραβεύσεις και διακρίσεις, ξεκινώντας από το 1996, χρονιά όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας στην Τσεχία και το ειδικό βραβείο στον Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας «Carl Maria von Weber» στο Μόναχο, διάκριση που συνέβαλε στην καθιέρωση μίας μακρόχρονης συνεργασίας με τη Ραδιοφωνική Συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου. Έκτοτε, διευθύνει εξέχουσες ορχήστρες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ενώ από το 2007 έχει αναλάβει τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Ευρωπαϊκής Καμεράτας στο Βερολίνο. «Μέσω του Γερμανικού Συμβουλίου Μουσικής (Deutscher Musikrat), ενός κρατικού θεσμού προώθησης διευθυντών ορχήστρας, έγινα δεκτή στο πρόγραμμα “Maestros von Morgen” (Μαέστροι του αύριο), όπου είχα την τύχη να συμπράξω με επίλεκτα ορχηστρικά σύνολα και να αποκτήσω ξεχωριστή εμπειρία στο αντικείμενο», αναφέρει σχετικά.

Σχετικά με τη φιλοσοφία της ως μουσικού και διευθύντριας ορχήστρας, ξεκαθαρίζει ότι έχει θέσει έναν πολυεπίπεδο στόχο: «Η μόνιμη πρόκληση για μένα είναι οι μεγάλες προσδοκίες από τον εαυτό μου, οι οποίες με ωθούν να παλεύω για το ιδεατό. Στόχος μου, όταν διευθύνω ένα έργο, είναι η πολύπλευρη ερμηνεία του, πέρα από τα νοητικά, τεχνικά και μορφολογικά όρια. Προσπαθώ να μετατρέψω τη μουσική γραφή σε πληθώρα συναισθημάτων και βιωματικών καταστάσεων. Ο ήχος αποκτά “σάρκα και οστά”, μετασχηματίζεται σε κάτι πολύ προσωπικό, ενώ η ενέργεια που αναπτύσσεται μπορεί να αποδειχθεί καταιγιστική».

Τι διαφορετικό μπορεί να δώσει μία γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο; «Μία γυναίκα μπορεί με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο να αγγίξει ευαίσθητες χορδές και να απελευθερώσει αθέατες δυνάμεις, εφόσον η προσέγγισή της είναι αυθεντική. Ωστόσο, τα ποιοτικά φίλτρα μέσα από τα οποία ερμηνεύει κανείς ένα έργο από μορφολογική, δομική και πλαστική άποψη, είναι ένα μείγμα από δεξιότητες, ένα εγκεφαλικό, ψυχολογικό, πνευματικό, περιγραφικό, κοινωνικό αμάλγαμα, το οποίο δεν σχετίζεται με το φύλο».

Η Ελλάδα, την οποία συνήθως επισκέπτεται το καλοκαίρι για διακοπές, αλλά και για συναυλίες ή άλλες επαγγελματικές δράσεις, κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά της. Η Μαρία Μακράκη αγαπάει ιδιαίτερα τη γενέτειρά της, τη Θεσσαλονίκη, την οποία έχει συνδέσει με την εικόνα της προκυμαίας, με τον Λευκό Πύργο να δεσπόζει, «εικόνα που πάντα κουβαλώ μέσα μου ως παρακαταθήκη».

Τα μελλοντικά επαγγελματικά της σχέδια περιλαμβάνουν έναν κύκλο συναυλίων της Ευρωπαϊκής Καμεράτας, στο πλαίσιο του πολιτιστικού πρότζεκτ με τίτλο «Οδύσσεια», με στάσεις σε Βερολίνο (12 Ιουνίου), Ίνσμπρουκ (15 Μαΐου) και Αθήνα (13 Μαρτίου), εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. «Εστιάζω τα μελλοντικά μου πλάνα κυρίως στην εμψύχωση, στη βιωσιμότητα και στην κινητικότητα των ευρωπαϊκών πολιτιστικών παραγόντων, καθώς και στη διασυνοριακή διάδοση καλλιτεχνικών έργων σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις. Επίσης, σχεδιάζω περαιτέρω συμπράξεις με διεθνή μουσικά σύνολα, ενώ παράλληλα ηγούμαι του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Πολιτισμού και του Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Regain, με στόχο την προώθηση ταλαντούχων καλλιτεχνών τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Επιπλέον, συμμετέχω στη νεοσύστατη Μουσική Ακαδημία που λειτουργεί στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή των Σπετσών».

info

www.mariamakraki.com

επικοινωνία

makraki@camerata.eu

Εικόνες