fbpx
Michalis Klioumis

Όλοι έχουμε ανάγκη για επιβεβαίωση και δεν μπορούμε να κρίνουμε κανέναν. Στις επιλογές μας κρύβεται μια βαθύτερη ανάγκη

Μιχάλης Κλιούμης

Ανθρώπων ιστορίες

Κείμενο: Τάσος Ρέτζιος || Φωτογραφίες: Μιχάλης Κλιούμης
Michalis Klioumis
Michalis Klioumis

Αν οπωσδήποτε πρέπει να κάνει κάποιος μια πρόβλεψη για το μέλλον του Μιχάλη Κλιούμη, ενός νέου σκηνοθέτη που άφησε σπουδαίες εντυπώσεις με την ταινία του «Made in Vain» στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σίγουρα αυτή θα περιλαμβάνει πολύ σινεμά! Αν και μπορεί κάποιος να το δει ξεκάθαρα από τον τρόπο με τον οποίο στήνει τα πλάνα του, από την αφήγησή του και από το ύφος της ταινίας του, η λατρεία που έχει για το σινεμά και τους δημιουργούς του ξεπηδάει σε κάθε του κουβέντα: δεν μιλάει απλώς για επιρροές, αλλά… δοξάζει το έργο σκηνοθετών.

«Ο Κιούμπρικ είναι ο λόγος που έγινα σκηνοθέτης, είδα το Κουρδιστό πορτοκάλι και μου άλλαξε τη ζωή», λέει και εξηγεί: «λατρεύω τον κινηματογράφο, θαυμάζω τους μεγάλους σκηνοθέτες. Ο Όρσον Γουέλς και τα καδραρίσματα που κάνει… Τον ‘’Πολίτη Κέιν’’ πρέπει να το ξέρει απέξω κι ανακατωτά κάθε σκηνοθέτης! Αλλά και ο Χίτσκοκ και βέβαια ο Αϊζενστάιν… Αυτοί είναι οι μεγάλοι… πατέρες, αυτοί που με καθόρισαν, ο καθένας με το δικό του τρόπο». Φυσικά δεν σταματάει εκεί. Αναφέρει Μπέλα Ταρ, Αντρέι Ταρκόφσκι, ακόμα και τον Χάρμονι Κορίν – ένας νέος άνθρωπος γεμάτος σινεμά!

Η ταινία του εντάσσει τους θεατές στα παρασκήνια ενός κόσμου, ταγμένου στη διάπλαση του σώματος. Οι αθλητές του επαγγελματικού body building παρουσιάζονται σε όλο τους το μεγαλείο στην οθόνη, από έναν άνθρωπο που πέρασε πολύ χρόνο μαζί τους, που τον εμπιστεύτηκαν και που στο τέλος έγινε ένας μεγάλος θαυμαστής τους!

«Μπήκα τυχαία σ’ αυτόν τον κόσμο και με συνάρπασε αμέσως, με ενθουσίασε και ανακάλυψα ότι κανείς δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα γι αυτόν το χώρο. Και αποφάσισα πως ήθελα να ρίξω το βάρος στην εικόνα. Δείτε το σαν οποιονδήποτε άνθρωπο που κάνει κάποια πράγματα όντως… in vain, όπως εμφύτευση για παράδειγμα. Είναι άνθρωποι που έχουμε συνηθίσει κάπως να τους λοιδορούμε, γι αυτό κι εγώ έριξα το βάρος στην ατόφια εικόνα. Και ξέρετε, δεν μπορείς να κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο, είναι άνθρωποι με αγωνίες ίδιες με μας, απλώς έχουν τεράστια αγάπη για το άθλημα. Η οποία, σημειώστε, είναι εντελώς ανιδιοτελής, δεν θα τους δώσει ποτέ χρήματα, είναι εξαιρετικά απίθανο αυτό».

«Θα ήθελα η ταινία να λειτουργήσει για τον καθένα μας με τρόπο που θα μας ωθήσει δούμε ποιο είναι το δικό μας ψώνιο, πού είμαστε δοσμένοι, τι κάνουμε γι αυτό. Θα ήθελα να λειτουργεί σαν καθρέφτης και ο θεατής να σκεφτεί πού βρίσκεται και πού ρίχνει το βάρος. Όλοι έχουμε ανάγκη για επιβεβαίωση και δεν μπορούμε να κρίνουμε κανέναν. Στις επιλογές μας κρύβεται μια βαθύτερη ανάγκη», τονίζει.

Ο ίδιος αποφεύγει, με την περίφημη «ηθική της κάμερας», να πάρει οποιαδήποτε θέση: «Έδωσα λευκή επιταγή στους συμμετέχοντες στην ταινία! Δε μου αρέσει να φιλτράρω, θέλω να είμαι ένας παρατηρητής, να παρουσιάζω ό,τι μου δίνουν και ο καθένας να βγάζει τα συμπεράσματα του. Είμαι αμερόληπτος και προσπαθώ να πάρω όσο περισσότερες πληροφορίες, από περισσότερες γωνίες, μπορώ».

Στον Μιχάλη Κλιούμη αρέσουν οι ανθρώπινες ιστορίες γι αυτό και το σινεμά του είναι ανθρωποκεντρικό, όπως και στο «Made in Vain» όπου ακολουθούμε τις ιστορίες τριών αθλητών, σε διάφορες φάσεις της ζωής τους. «Μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ πώς αντιδρούν σε διάφορες συνθήκες οι άνθρωποι. Γύρω απ’ αυτό χτίζω ένα σύμπαν, όπως στη νέα μου ταινία που έχει να κάνει μ’ έναν άνθρωπο που θέλει να έχει την επιβεβαίωση όλων. Κι έρχομαι να αναρωτηθώ με την ταινία γιατί το κάνει αυτό. Κι αυτό το κάνω ανεξάρτητα αν η ταινία είναι ντοκιμαντέρ ή μυθοπλασία, κωμωδία ή περιπέτεια».

Ο Μιχάλης Κλιούμης μας αφήνει με την ίδια γεύση που αφήνει στον θεατή η ταινία του: γλυκόπικρη! «Είναι τρομερά δύσκολο να κάνεις ταινία στην Ελλάδα, εννοώ να βγει σωστά η ταινία, όχι να γίνεις πλούσιος ή κάτι άλλο! Θέλω να πιστεύω ότι θα έχω στο μέλλον τις ευκαιρίες μου, κι εύχομαι να μπορώ να κάνω ταινίες που με αφορούν προσωπικά».

πληροφορίες

επικοινωνία

michail.klioumis@gmail.com

Εικόνες