fbpx

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 4η Art Thessaloniki επιβίβασε δέκα νέους στο «καράβι» MATAROA.

ΒΡΑΒΕΙΑ MATAROA 2019

10 νέοι καλλιτέχνες «ανοίγουν πανιά»

Κείμενο: Δήμητρα Κεχαγιά | Φωτογραφίες: Αρχεία Καλλιτεχνών

Τι χρειάζεται ένας νέος καλλιτέχνης για να γίνει γνωστό το έργο του στο ευρύ κοινό, ώστε αυτό να το δει, να το νιώσει, να το αγαπήσει; Χρειάζεται κάποιον να τον συστήσει. Εντός και εκτός της χώρας δημιουργίας. Τα έργα, ευτυχώς, μιλούν την ίδια γλώσσα. Της ψυχής. Οπότε και μπορούν να ταξιδέψουν όπου υπάρχουν ψυχές, έτοιμες να τα νιώσουν.

Με αυτόν ακριβώς τον στόχο, η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας (ΠΕΕΒΕ) και η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, επιβίβασαν δέκα νέους στο «καράβι» του MATAROA, και τους ταξίδεψαν στην 4η διοργάνωση της Art Thessaloniki, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 21 ως τις 24 Νοεμβρίου 2019. Από εκεί και πέρα, οι ίδιοι μπορούν να ανοίξουν τα δικά τους πανιά για νέα ταξίδια.

Το κάλεσμα για το συγκεκριμένο ταξίδι, με τελικό προορισμό τα βραβεία MATAROA, έγινε προς νέους καλλιτέχνες την άνοιξη του 2019. Τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα από 110 υποψηφιότητες, κατέληξαν σε δέκα καλλιτέχνες. Το εισιτήριο για τα βραβεία MATAROA, έδωσε τη δυνατότητα σε αυτούς τους δέκα νέους να εκθέσουν το έργο τους ατομικά, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο πλαίσιο της 4ης Art Thessaloniki Fair, και να διαγωνιστούν για το βραβείο νέων καλλιτεχνών, που θεσπίζεται για τη διοργάνωση της International Contemporary Art Fair.

Η πενταμελής επιτροπή βράβευσε τον Ιωάννη Γαγρίνα, αποδίδοντας χρηματικό βραβείο ύψους 1.500 ευρώ, ενώ απένειμε και δύο τιμητικές διακρίσεις ύψους 700 ευρώ η καθεμία, στον Βασίλη Αλεξάνδρου και εξ ημισείας στους Χριστίνα Κυριακού και Νικόλαο Καζόγλου.

Επιπλέον, οι δέκα επιλεγμένοι καλλιτέχνες παρουσιάστηκαν στην ιστοσελίδα της Art Thessaloniki (www.art-thessaloniki.gr) και στην ενότητα «Νέοι Δημιουργοί» της ιστοσελίδας της Πολιτιστικής Εταιρείας (www.culturalsociety.gr), ενώ η θεματική έκδοση MATAROA φιλοξένησε ειδικό αφιέρωμα για τον πρώτο βραβευθέντα.

10Χ40: Οι υποψήφιοι σε 40 λέξεις

Ιωάννης Γαγρίνας
Το έργο του στοχάζεται στη σχέση ανθρώπου-φύσης, εξερευνώντας τόσο στον εξιδανικευμένο τρόπο με τον οποίο ενίοτε κοιτάμε τη φύση όσο και την εξάρτησή μας από αυτήν για λόγους επιβίωσης. Ο Γαγρίνας άντλησε έμπνευση από τα προσωπικά του βιώματα στο χωριό, τη λαϊκή παράδοση που συνδέεται με την αγροτική οικονομία, αλλά και την υποδόρια σύνδεση της φύσης με τη θρησκεία.

Βασίλης Αλεξάνδρου
Αναζητά το κοινό στο άτομο, το κοινό στο ιδιωτικό. Επιδιώκει να ανασυνθέσει κάτι που θα μπορούσε όσο το δυνατόν περισσότερο να προσεγγίσει τη συλλογική εμπειρία. Γεννήθηκε και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Ηλίας Βασιλός
Ένα έργο σαν παλίμψηστο ψηφιδωτό, δομημένο σε κάθετες και οριζόντιες λεωφόρους από καρέ που επαναδιατυπώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Ο Ηλίας Βασιλός πλάθει μια ιδιόμορφη «γραφή χρόνου» που απλώνεται σαν ρυθμικός χτύπος στα τετραγωνάκια μιας σκακιέρας, όπου κάθε κίνηση μοιάζει με ρουά ματ.

Τριαντάφυλλος Δάνιος
Το 1929, ο Βέλγος Σουρεαλιστής Ρενέ Μαγκρίτ χάρισε στην ανθρωπότητα τον εμβληματικό πίνακα «Η προδοσία των εικόνων». Ο Τριαντάφυλλος Δάνιος αποτίνει έναν ευφυή και στιλπνό φόρο τιμής, παιχνιδίζει και αποδομεί τα σημαινόμενα των εικόνων, καθρεφτίζοντας μια εποχή ρευστή και δαιδαλώδη.

Νικόλαος Καζόγλου
Στο έργο του προσπαθεί να εισέλθει στο αχαρτογράφητο κομμάτι του νου, αναζητώντας εκείνη την άγνωστη χώρα που μένει ανεπηρέαστη και αναλλοίωτη από τους εξωτερικούς παράγοντες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ένα εσωτερικό καταφύγιο που προσφέρει θαλπωρή από φόβους, άγχη και δαίμονες.

Χριστίνα Κυριάκου
Επηρεασμένη από τη μοντέρνα αρχιτεκτονική, αποτυπώνει τον κύριο προβληματισμό της, την ενοποίηση της φόρμας με τον έξω κόσμο. Το πώς συνυπάρχουν και δημιουργούν μια ολοκληρωμένη σύνθεση. Ευελπιστεί το έργο της να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και ευαισθητοποίησης για το κοινό και ανερχόμενους καλλιτέχνες.

Γιώργος Μιχαλόπουλος
Συμμετέχει με μία σειρά τεσσάρων πρόσφατων έργων, που εκτίθενται για πρώτη φορά. Δημιουργεί ζωγραφική μέσω κατασκευών. Ενσωματώνει υλικά και αντικείμενα, όπως ταμπέλες και στοιχεία οδικής σήμανσης, ρούχα και μαξιλάρια, μονωτικά υλικά και ετικέτες με οδηγίες πλυσίματος, παρουσιάζοντας συνύπαρξη των αντικειμένων.

Χριστίνα Παπαϊωάννου
Ένα κολάζ χρωμάτων, μοτίβων, ακανόνιστων εκρήξεων και υπολογισμένων υποχωρήσεων. Ένα έργο που αποπνέει μια υποδόρια αίσθηση απειλής, την ίδια στιγμή που κυοφορεί μια χροιά παιδικής αθωότητας. Ένα κολάζ όπου συνυπάρχουν οι αναφορές στη μαγική τεχνοτροπία της Μέσης και Άπω Ανατολής, με τα κόμικς και τον Σαλβαδόρ Νταλί.

Ισμήνη Τελιγιορίδου
Παρουσιάζει τη σειρά έργων Bestiarium, μια έρευνα πάνω στα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας, με στόχο να απομυθοποιήσει τον μοχθηρό χαρακτήρα τους, να αποκαλύψει πιθανή εναλλακτική ταυτότητα, να τους αποδώσει ανθρώπινα χαρακτηριστικά και να παρουσιάσει μια διαφορετική όψη τους.

Γεωργία Τόκα
Ένα ιδιόρρυθμο πορτρέτο, στο οποίο δεσπόζει μια σχισμή που διαρρηγνύει το πρόσωπο, άρα και την αίσθηση ταυτότητας και αυτοπροσδιορισμού, σε δύο σχισμένα κομμάτια, σχεδόν ενωμένα και αδιατάρακτα, αλλά πλέον αμετάκλητα χωρισμένα και ημιαυτόνομα. Μια εστεμμένη πριγκίπισσα που αγναντεύει κάπου πολύ μακρύτερα από το δικό μας βεληνεκές

H ανακοίνωση των βραβείων MATAROA και η βράβευση πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 στον χώρο της Art Thessaloniki Fair .


Επιτροπή αξιολόγησης
Ξενής Σαχίνης, καθηγητής και πρόεδρος του Εικαστικού Τμήματος της ΑΣΚΤ του ΑΠΘ
Δημήτρης Ξόνογλου, εικαστικός
Θούλη Μισιρλόγλου, Αν. Διευθύντρια ΜΟΜus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Σάνια Παπά, δρ ιστορικός τέχνης,  λέκτορας  του Εικαστικού Τμήματος της ΑΣΚΤ του ΑΠΘ
Θέμις Βελένη, δρ ιστορικός τέχνης, Τελλόγλειο ΑΠΘ,   Διεθνές Παν/μιο,  ΕΑΠ

επικοινωνία

info@mataroa.gr | info@art-thessaloniki.gr

UPDATE

Έργα